Ihmiskunta tarvitsee uutta historiaa

Jarno Mela/LEHTIKUVA

Alkuun » Blogissa » Uusi historia -sivusto julkaistu

Uusi historia -sivusto on avattu osoitteessa https://humanpath.net. Se on ollut päätyöni viimeisten noin neljän kuukauden ajan. Sivustolla esitellään Suomessa vähän tunnetun filosofin, Matti Puolakan ehdotusta ihmiskunnan uudeksi historiaksi.

Sivuston toimittaminen yhdessä Uusi historia -yhdistyksen julkaisuryhmän kanssa; ulkoasu ja toteutus.

Tässä vähän tekstiä aloitussivulta:

Ihmiskunta tarvitsee uutta historiaa!

Mikä ihminen on? Miten ihminen eroaa eläimestä? Miksi vain ihmisellä on historia? Voidaanko historiasta oppia? Mistä johtuu ihmiskunnan itsetuhoisuus?

 

Nykyisin nämä kysymykset asettuvat uudella tavalla. Mikään perinteinen aatesuunta ei ole tyydyttävällä tavalla kyennyt tekemään yhteenvetoa sen enempää päättyneen aikakauden yllättävistä tapahtumista kuin ihmisen syntyhistoriaa tutkivien tieteiden uusista löydöistä.

 

Elämme ihmiskunnan yhtenäistymisen aikaa. Ihmiskunnan on opeteltava oppimaan omasta historiastaan, yhdistyttävä lajina itsetuntemuksensa varaan, tai ihmiskunta tuhoaa itsensä..

 

Näillä sivuilla esitellään Matti Puolakan ehdotusta ihmiskunnan uudeksi historiaksi.

Mikä ihminen on? -totuusfoorumi ja väittelysanakirja

Tuhoaako ihmislaji itsensä? Tämä on ajan suuri kysymys. Kaikkien ideologisten, poliittisten, talousteoreettisten ja ekologisten keskustelujen ydin lähivuosina viime kädessä tulee kiertymään tuon kysymyksen ympärille.

 

Nykyään jokainen vakava ja vastuuntuntoinen puolue, kansalaisjärjestö, tiedeyhteisö ja kansalainen joutuu pohtimaan kriittisesti oman ajattelunsa perusteita, luomaan uudelleen omaa maailmankatsomustaan.

 

Eri mielipidesuuntausten välisen keskustelun täytyy löytää uusia muotoja. Mikään nykyinen sosiaalisen median palvelu ei ole riittävä tällaisen keskustelun järjestämiseen.

 

Meidän ehdotuksemme on Mikä ihminen on? -totuusfoorumi – eettiseen verkostoitumiseen perustuva uudenlainen somepalvelu ja kansalaisliike, sekä Väittelysanakirjan (VSK) formaatti.

 

Uusi historia Facebookissa:

Uusi historia & historianfilosofia

 

Share this: