Sydän saaliina - tarina ja tutkimus romanssihuijauksista

Elina Juusola-Halonen.

Matti Puolakka kesällä 2017. KUVA: Uusi historia ry.

Alkuun » Blogissa » Sydän saaliina – tutkimus romanssihuijauksista

Ks. myös videohaastattelu jutun lopussa.

Elina Juusola on tutkija, kirjailija ja naisliikkeen veteraani. Hän on vilkas, itsetuntoinen ja sisukas persoona. Niinpä, jouduttuaan romanssihuijauksen uhriksi, hän käänsi kokemuksen voitolliseksi.

 

Kirjassaan Sydän saaliina  hän jakaa paitsi henkilökohtaisen tarinansa myös selviytymiskeinoja, mielenkiintoista pohdintaa ihastumisen kemiasta ja koukuttavuudesta sekä runsaasti tutkimustietoa näistä aiheista.

Elina Juusola-Halonen:

 

Sydän Saaliina

Romanssihuijarit verkossa

 

Docendo 2018.

 

Elina Juusola kirjoittaa virkistävän avomielisesti ja myöskin terävänäköisesti. Sekä kirjassa että esiintymisissä hän ihastuttaa rempseällä ja rehellisellä otteellaan, jonka uskonkin olevan poikkeuksellista alan kirjallisuudessa. Oman tarinan yhdistäminen tutkimustiedon pohdintaan on myös hänen kirjoittajanotteelleen sopiva valinta.

Rikos sielua vastaan

Romanssihuijaus kuuluu siihen rikollisuuden lajiin, jossa uhrin persoonaan kajotaan. Rahan menetys ei läheskään aina ole suurin rikoshaitta, vaan sielulle aiheutettu tuhoisa vamma. Seuraavat kirjasta poimitut tiedot ovat hälyttäviä:

 

Iso-Britannian Leicesterin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan v. 2012 arviolta noin 230 000 henkilöä joutui romanssihuijauksen kohteeksi. Kukaan tutkimukseen osallistuneista ei ollut täysin toipunut huijauksen seurauksista.

 

Maailmassa tapahtuu päivittäin yli 15,5 miljoonaa huijausyritystä. Yli 2740 ihmistä joutuu huijauksen kohteeksi, kolme huijaria otetaan kiinni ja yli neljä uhria tekee itsemurhan.

 

Myös rahalliset menetykset ovat huomattavia. Australiassa 23 miljoonaa (Australian) dollaria vuonna 2013, Yhdysvalloissa 56 miljoonaa dollaria vuonna 2012 ja Iso-Britanniassa 24 miljoonaa puntaa.

 

Kun tähän lisätään se tieto, että huijarit myös tukevat ja rahoittavat maailmanlaajuista terrorismia sekä huume- ja ihmiskauppaa, on syytä suhtautua vakavasti tähän rikollisuuden lajiin.

 

Useimmiten huijarit ovat peräisin Afrikan maista, Nigeriasta tai Ghanasta. Toiminta on ammatillista ja järjestäytynyttä – ei ole lainkaan varmaa edes se, onko langan päässä sama henkilö joka on lähetellyt viestejä, ja kuinka moni eri ihminen niitäkin on lähetellyt. Useimmiten romanssihuijarit esiintyvät sotilashenkilöinä – britteinä tai jenkkeinä joiden asemapaikka on Afganistanissa. Tällöin on helppo selittää, miksi skypepuheluun ei saa kuvaa ja miksi rahalähetys on jotenkin juuttunut byrokratian rattaisiin. Myös profiilit, taustatarinat ja valokuvat on tuotettu ryhmätyönä, ja näillä tiimeillä on markkinointigurujen ja psykologien opit hyvin hallussa.

Koukuttavat hormonit

Kirjassa kuvataan ihastuksen ja seksuaalisten tunteiden aiheuttamaa hormoniryöppyä aivoissa, joka on hyvin addiktoivaa. Huijari pyrkii varmistamaan, että uhrien tunteet kuohuvat ja että heidät voidaan pitää koukussa suhteeseen. Siinä olotilassa uhri on alttiimpi siirtämään syrjään aivojen järkiosaston viestimät varoituksen äänet ja lähettämään rahaa täysin vieraalle ihmiselle. Henkilöthän eivät ole tavanneet todellisuudessa, vaan huijattavat toimivat heränneen tunteen pohjalta.

 

Juusola on urallaan tutkinut mm. pornografiaa ja rakkausromaaneja ja niiden yhteyksiä yhteiskunnan väkivaltarakenteisiin. Kirjassa vertaillaan näitä tutkimustuloksia siihen, mitä ihminen kokee jouduttuaan tuntemattoman, etäällä olevan ihmisen pauloihin.

 

Juusola kirjoittaa:

”Aivomme eivät välttämättä tee selvää eroa sen välille, mikä on todellista ja mikä kuviteltua. Aivomme vapauttavat dopamiinia, vaikka ne vain ennakoisivat jotakin tapahtuvaksi, sillä ne ovat harjaantuneet reagoimaan tietyllä tavalla aiempien positiivisten kokemusten perusteella.”

Elina Juusola itse oli vaikeassa tilanteessa tavatessaan nettihuijarin. Hän oli järkyttynyt äitinsä kuolemasta ja samaan aikaan sairastunut kivuliaaseen, vaikeaan sairauteen. Jopa huijarin äänen kuuleminen helpotti fibromyalgiasta johtuvia kipuja, hän kertoo. Ihastuminen oli parantavaa kaikin tavoin, ja perhekin huomasi, miten hän alkoi kukoistaa.

”Tutkija minussa heräsi”

Huijauksen paljasti oma poika – Juusolan pyynnöstä. Poika antoi samalla viisaan neuvon: Ei pidä lukea kaikkia huijarista tehtyjä poliisi-ilmoituksia, vaan:

”…hän halusi minun muistavan kaiken sen romanttisuuden, jonka huijari oli tuonut mukanaan, ja säilyttämään mielessäni omat hyvät tuntemukseni.”

Ihastumisen tunne oli siis ”itse aiheutettu”, tavallaan oma saavutus. Sillä oli ollut erittäin positiivisia vaikutuksia, joita ei kannattanut kieltää. Näin asennoitumalla Elina Juusola kykeni säilyttämään itsekunnioituksensa ja murtautumaan uhrin roolista. Samalla hän kertoo, että tutkija hänessä heräsi. Lainaus kirjasta:

”… olen aina ollut kiinnostunut asioiden kokonaisuuksista. En varsinaisesti ollut koskaan kiinnostunut siitä, kuka huijarini oli tai mistä hän oli kotoisin (…) Pidän tärkeämpänä niiden mallien ymmärtämistä, jotka ovat sisäänrakennettuina käytöksessämme ja jotka myötävaikuttavat siihen, kuinka haavoittuvaisia ihmiset ovat ja kuinka helppoa heitä on manipuloida. Haluaisin lisätä tietoa ja ymmärrystä siitä, miksi näin tapahtuu, ja auttaa tekemään maailmaa ihmiskunnalle vähän rehellisemmäksi paikaksi pitkällä aikavälillä. Sen ei tarvitse tapahtua minun elinaikanani.”

Tarinankerronnan voimaa

Elina Juusola esittää oman selviytymistarinansa, johon kuuluu kirjoittaminen ja aktiiviset taideharrastukset. Hän kirjoittaa romanttisen tarinan kokemuksestaan, mutta sellaisen jolla on onnellinen loppu. Itse asiassa hän kirjoittaa niitä useita.

 

Kirja sisältää myös viehättävän jälkikirjoituksen, jonka on laatinut Juusolan ystävä Gloria Orenstein, Etelä-Kalifornian yliopiston emeritusprofessori. Hän maalaa kirjailijasta lämpimän kokonaiskuvan. Myös seuraava Orensteinin huomio on mielenkiintoinen:

”Juuri tätä tekniikkaa olen innokas kehumaan Elinan kirjassa, koska se hyödyntää eri kulttuurien alkuperäiskansojen kykyä käyttää tarinankerrontaa paranemisen käynnistäjänä. Tarinankerronnan seremonia tuottaa voimakkaasti fyysistä paranemista ilman myrkyllisiä kemikaaleja ja länsimaisen lääketieteen kovia tekniikoita.”

Elina Juusolan mielestä

”…on turhaa antaa huijareiden voittaa. Kääntäkäämme tilanne päinvastaiseksi, omaksi hyväksemme.”

Manipulaatiota vastaan – niin romantiikassa kuin politiikassa

Manipulaatio eri muodoissaan ei ole uusi ilmiö. Netti, some ja deittipalstat ovat vain tarjonneet uusia työkaluja ihmisten rikolliselle hyväksikäytölle. Tämä ongelma on puhuttanut viime vuosina paljon – viimeksi Facebookia ja Cambridge Analyticaa koskevan kohun myötä.

 

Samalla kun opitaan elämään uusien työkalujen kanssa, joudutaan siis pohtimaan ikivanhoja kysymyksiä, kenties perusteellisemmin kuin koskaan aikaisemmin historiassa.

 

Asia jota Elina Juusolan kirjassa ei käsitellä, mutta joka väkisinkin tulee mieleen sitä lukiessa, on somen merkitys poliittisten demagogien käsissä. Myös negatiivisia tunteita voidaan nostattaa hurmioon: turhautumista, katkeruutta, vihaa ja väkivaltaa. Ja syntyyhän siinä dopamiiniakin kun ollaan osa joukkoa ja saavutetaan menestystä – niin kuin kävi Trumpin kampanjassa ja Brexitissä. Vääryyttä esiintyy silloin, kun kampanjointi ja mainonta perustuu valheille, panetteluille, vihapuheelle ja rasismille. Samaten islamistifundamentalistit käyttävät sosiaalisen median työkaluja omiin rikollisiin hirveyksiinsä.

 

Miten siis tehdä ihmisistä vähemmän manipuloitavia? Kas siinäpä kysymys. Toisen maailmansodan jälkeen vannottiin: ”Ei koskaan enää.” Nyt kuitenkin sama kysymys – tosin uudessa muodossa – on ihmiskunnan edessä kärkevämpänä kuin koskaan. Vaatien toden totta ”lopullista ratkaisua”.

 

Demokratia perustuu kansalaisten kykyyn tehdä itsenäisiä ja valistuneita päätöksiä. Vain tuon kyvyn menettäminen voi viime kädessä sitä uhata.

 

Seuraava haastattelu tehtiin 28.3.2018 Aatma kirjakaupassa, jossa Elina Juusola oli tuuraamassa ystäväänsä.

Share this: