Pilates ja venyttely

Opas kotiharjoitteluun

Pilates ja venyttely - selkeä ja käytännöllinen kotiharjoitteluopas

Kotiharjoitteluopas.

  • Selkeät ohjeet, jotka myös aloittelija ymmärtää.
  • Kokonaisvaltainen kotitreeniohjelma aloittelijalle, osasto lisähaastetta tarjoavia harjoituksia sekä venyttelyohjeita.

Saatavilla nettikirjakaupoista, mm. Booky.fi, Adlibris, CDON.com, Suomalainen jne.

Pilateskirjan idea

Monet ensimmäisistä suomeksi ilmestyneistä pilatesoppaista olivat aloittelijalle aivan liian vaikeaselkoisia eikä niistä ollut apua ainakaan ilman mukana ostettavaa videota. Liikkeiden kuvausta vaivaa usein neuvomisen ähky. Se hämmentää ihmistä joka ei ole koskaan tosissa harrastanut tanssin, voimistelun tms. kaltaista taitolajia. Myös käsitteistö on usein tarpeettoman vaikeaselkoista.

Pilateskirja syntyi tähän tarpeeseen. Tarjonta on toki parantunut huomattavasti viime vuosina, ja Youtube tietenkin on varsinainen aarreaitta. Mutta aina käsillä oleva opas puolustaa paikkaansa sekä edullisen hinnan että pedagogisen otteen vuoksi.

Kirjassa on rengassidonta mikä helpottaa sen pitämistä esillä koko harjoittelun ajan.

Liikkeet esitellään selkein kuvin ja mahdollisimman yksinkertaisin sanoin – rautalangasta vääntäen, ilman turhia lisäselityksiä. Muut huomioitavat seikat on selostettu erikseen.

Jokainen perusasento (seisten, selällään, kyljellään, vatsallaan) on myös selostettu omalla sivullaan havainnollisen kuvan kera.

Pilatesmenetelmästä

Joseph Pilateksen kehittämän kuntoilumenetelmän peruspiirteitä on mm:

  • Kehon keskustan lihasten löytäminen ja voimistaminen. Tämä on perusta myös raajojen liikkeelle. Lisäksi keskustan lihaksiston tuntemus on tärkeätä hyvälle ryhdille, ja nämä lihakset pitävät myös sisäelimiä oikeassa asennossa.
  • selkärangan rullaukset jotka vaikuttavat suotuisasti liikkuvuuteen ja liikkumisen rentouteen mutta myös mm. aineenvaihduntaan
  • nivelten liikeratojen treenaus
  • lattialla tehtävät liikkeet, jotka säästävät niveliä ja sopivat myös hyvin huonokuntoisille tai ylipainoisille
  • salatehokkuus: treenissä ei välttämättä hengästy eikä tule hiki, mutta seuraavana päivänä tietää tehneensä jotakin
  • rentouttava, meditatiivinen vaikutus. Tämä johtuu luullakseni toisaalta treenin kokonaisvaltaisuudesta, toisaalta siitä että liikkeisiin kuuluu myös hengitys. Liikkeet sidotaan yhteen niin että puolen tunnin, tunnin ajan tulee hengitettyä tasaisesti ja syvään.
Pilates perusasento
Perusasennot on selostettu havainnollisin kuvin ja selityksin.

Treenin jälkeen ei ole puhki poikki, vaan olo on energinen, tasapainoinen ja tyyni. Pilates-treeni tuo hyvän ryhdin, ei kasvata muskeleita väärällä tavalla, kehittää kinesteettistä aistia ja koordinaatiota. Auttaa löytämään kadonneen kontaktin oman kroppansa sokeisiin pisteisiin ja tutustumaan lihaksiin, niveliin ja nikamiin joita ei itsellä tiennyt olevankaan.

Entinen New York City Ballet’n tanssija, nykyinen Pilates-ohjaaja Toni Bentley:

“Kaiken työskentelyn keskusta on solar plexus, sinun vatsasi, minkä vuoksi Pilates käy niin hyvin yhteen balettitreenin kanssa. Kaikki kehosi voima tulee sieltä, ja jokainen harjoite alkaa hengityksellä. Siinä on tiettyä kauneutta, pehmeää estetiikkaa, ja liikkeet ovat harmonisia ja siroja.”

Pilatesohjaaja Fatima Witick:

“Pilates on kehonhallintaa ja erityisen terveellistä rangalle ja ryhdille. On tärkeää ymmärtää että pilates ei ole jumppaa.

Pilates-harjoittelu vahvistaa keskivartalon syviä lihaksia, poikittaista vatsalihasta ja syviä selkälihaksia. Myös lantionpohjalihakset ja kylkivälilihakset vahvistuvat ja kehon kireimmät lihakset venyvät. Pilates sopii kaikille ja on erityisen terveellistä selkävaivoista kärsivälle. Käyttämäni hengitystapa kehittää hapenottoa matalalla sykkeellä. Nenähengitys avaa hengitystiet ja on hyväksi astmaatikoille, allergisille, poskiontelotulehduksista kärsivälle ja kuorsaajille.

Lajina Pilates on erittäin haastavaa ja vaatii harrastajaltaan sitoutumista harjoitteluun. Pilatesta tulee harrastaa pitkään ja säännöllisesti, mutta hyödyt voi jokainen tuntea hyvin lyhyessä ajassa, jopa ensimmäisen tunnin jälkeen. Pilateksesta saatu hyväolontunne kehossa on vertaansa vailla, puhumattakaan onnistumisen riemusta jonka oppiessaan kokee. Pilateksessa hiki ei virtaa, mutta tunnet lämpöä joka tulee sisältäpäin. Hyvä merkki on lämmön tunne selässä ja vähitellen hikikin puskee pintaan kun edistyt.”

Tanssija Leena Rouhiainen:

Oikeastaan voisi puhua Pilateksen jälkeisestä elämästä, sillä uudet ohjaajat muuttavat menetelmää lisäämällä siihen omia sovelluksiaan ja muita keho- ja mielitekniikoita.

Pilatesohjeita.
“Olkapäät alhaalla ja rentona” – opettamassa veljentyttöä pilatesryhdin saloihin. KUVA: Mauno Lahdenranta.

Share this: