Pilates selän venytys

Pilates ja hengitys

Pilatesohjaajissa on suuria eroja siinä, miten he opettavat hengitystä pilatesharjoittelussa, erityisesti aloittelijoiden kanssa. Esim. Fatima Witick opettaa astangajoogan hengitystapaa ja opettaa sitä alkajaisiksi jo perusteellisesti. Minulle on opetettu hengittämistä, jossa vatsaa vedetään sisään niin uloshengityksen lopussa kuin sisäänhengityksen alussa, ja hengitysilmaa suunnataan rintakehään sivusuuntaan (ns. ”lateral breathing”).

Olen vain huomannut että tuollainen hengitystapa – omana harjoituksenaan – on varsin vaikea. Muutenkin oppilaat valittavat että alussa on hankala muistaa sekä hengityssääntöjä että opetella uutta liikettä. Lisäksi ystäväni, jotka ovat perehtyneet todella syvällisesti esim. joogatradition lukuisiin erilaisiin hengitysharjoituksiin ovat hämmästyneet moisesta hengitysohjeesta. Kuten sanottu, se on kaikkea muuta kuin helppo aloittelijalle, eikä taatusti ole ”oikea tapa hengittää”.

Joseph Pilates itse ei kuitenkaan itse koskaan opettanut mitään erityistä hengitystekniikkaa, vaikka hän hengittämisen merkitystä painottikin. Näin kirjoittaa esim. Bob Hannum blogissaan. Hän on haastatellut Mary Bowenia, joka oli Pilateksen itsensä oppilas. Sen sijaan Pilateksen seuraajat ovat kehittäneet näitä hengitysohjeita. Hyvä niin, sillä pilatesmenetelmä kehittyy ja monipuolistuu kun uudet ohjaajat ottavat siihen uusia elementtejä ja painotuksia.

Hannum on sitä mieltä, että hengitystekniikkaa on turha lähteä opettamaan aloittelijoille. Tärkeämpää on oppia tekemään liikkeet oikein. Niiden myötä hengitystapa itse asiassa syntyy luonnostaan. Tällä hän kertoo suututtaneensa monia pilatesuskovaisia ohjaajia.

Katsokaa tanssijoita ja voimistelijoita!

Mistä sitten kaikki tämä hämmennys? – Mielestäni syy on varsin yksinkertainen. Jos katsotte baletti- tai nykytanssijoita tai vaikkapa voimistelijoita, niin näette että he vetävät vatsaansa sisään koko aika. Siis koko aika. Kuvitelkaa että joutsenlammen herkimpien hetkien kohdalla tanssijoiden vatsat alkaisivat pullottaa? Asia ei ole yksinomaan esteettinen, se liittyy myös tekniikkaan: vatsan päästäminen pullottamaan altistaisi suorastaan loukkaantumisille tai tekisi mahdottomaksi monet tekniset suoritukset.

Tässä suhteessa pilates muistuttaa tanssitekniikkaa ja voimistelua hyvin paljon. Liikkeisiin kuuluu se, että vatsaa vedetään sisään. Esimerkiksi qigongissa, taijissa, tai vatsatanssissa on niissäkin pieni sisäänveto aivan alimman vatsan kohdalla, joka estää notkoselän muodostumisen, mutta muuten vatsan seutu on rentona.

Niin, miten hengität, jos vedät vatsaa sisään koko ajan? Vastaus: hengitysilmaa rintakehään ja kaikkialle ”missä on tilaa”.

Hannum on kuitenkin siis sitä mieltä, että kun liike opitaan tekemään oikein, hengitys seuraa luonnostaan. Olen taipuvainen olemaan samaa mieltä.

Mutta koska hengitys on niin tärkeä asia, aloitan pilatestuntini erillisillä hengitysharjoituksilla: esim. kundaliinisarjalla nimeltään ”uudet keuhkot”, jossa seisten tehdään ylävartalon ja käsien liikkeiden mukana melko voimakkaita hengityksiä. Ne rentouttavat niskan ja olkapään seutua ja vapauttavat rintakehää ja palleaa. Seuraavaksi tehdään vatsahengitystä lattialla. Näin on hengityselimistö ”verrytellyt ja lämmitellyt” pilatesharjoituksia varten.

Liikkeiden opettelu on seuraavana ensi sijalla. Pilatesliikkeet ovat lopultakin varsin yksinkertaisia niin, että vähitellen hengityssäännöt on helppo ottaa mukaan. Silloinkin varsinainen hengitystekniikka saa vielä odottaa.

Siitä, mikä on normaalisti ”oikea tapa hengittää” on myös monenlaista kiistaa. Sanottakoon tässä vain se, että hengitysharjoitukset ovat eri asia kuin normaali arkielämän hengittäminen. Ne ovat todellakin harjoituksia. Etenkin tämä pätee pilatekseen.

KUVA:

Veera näyttää miten rintalihasvenytyksessä vatsaa vedetään sisään niin ettei ristiselkä mene notkolle. Se on tässä venytyksessä välttämätöntä sillä notko rasittaisi selkää ja voisi aiheuttaa kipua.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.