Kahden maailman välissä – Nyyrikkitarinoita

”Elämän makua Helena Sjöbergiltä” – tämä luonnehdinta esiintyi Nyyrikin mainoksissa. Se viittasi yhteen Heli Santavuoren nimimerkeistä. Nyt Santavuori julkaisee kirjana parhaita Nyyrikkitarinoitaan.

Nyyrikkiin ovat kirjoittaneet monet tunnetut ja arvostetut suomalaiset kirjailijat, kuten Kalle Päätalo, Timo K. Mukka, Pentti Haanpää, Uuno Kailas, Jorma Kurvinen jne.

Saatavilla mm. AdLibris kirjakaupasta

Nyyrikki on aivan oma genrensä. Kotimaisuus lienee sen suurin valtti. Pornoa tai väkivallalla mässäilyä ei ole, eikä luonnollisestikaan sellaisia yhteiskunnallisia kannanottoja joita keskivertolukija saattaisi vierastaa. Kirjoittajan on hienotunteisesti huomioitava myös uskovaisen lukijakunnan odotukset. Romantiikka ja jännittävät juonikuviot kuitenkin kuuluvat asiaan, samoin suomalaisen arkielämän kuvaus.

Tämä kokoelma sisältää pitkän jatkokertomuksen sekä kolme novellia 1990-luvun alusta. Jatkokertomus ”Kahden maailman välissä” on kehityskertomus 50-luvulla syntyneen Marjaanan vaiheista. Taustana tarinalle on kansakunnan jyrkkä jakautuminen köyhiin ja rikkaisiin, työväen ja porvariston aatteisiin. Sovinnon kautta edetään lama-Suomeen ja siihen, miten uuden tekniikan tulo myllertää suuren kustantamon painotalossa.

Lisää Nyyrikkitarinoita on luvassa loppusyksystä 2016.

Hesari: Nyyrikki yllättää pitkäikäisyydellään

nyyrikki-hs

Nyyrikki vietti vuonna 2014 110-vuotisjuhlaansa, minkä johdosta Helsingin Sanomat haastatteli päätoimittaja Eeva Vainikaista ja kertoi muutenkin lehden vaiheista. (HS Kulttuuri 22.7.2014)

”Yllätyksellisin pääosin naisille suunnatuista lukemistoista on Kolmiokirjan julkaisema Nyyrikki-lehti, pitkäikäisyytensä ja sitkeytensä ansiosta”, kirjoittaa Hesari, ja toteaa, että Nyyrikki on Suomen vanhin viikkolehti ja kaunokirjallinen aikakauslehti.

”Nyyrikki saattaa olla tuulahdus menneisyydestä, mutta samalla esimerkki siitä, että tietyt asiat muuttuvat ajan kuluessa hyvin vähän. Kotimaisen viihteen veto on nimenomaan kotimaisuudessa, oli alusta sitten mikä tahansa”, toteaa Hesarin Pertti Avola lopuksi.