Balettia kaikille

Ainutlaatuinen kotiharjoitteluopas

  • Selkeät ja tarkat ohjeet;
  • Runsas kuvitus – myös tavallisimmat virheet;
  • Tällaista opasta ei suomen kielellä ole toista!

Kenelle kirja on tarkoitettu?

Kotiharjoittelu kannattaa, jos

  • vasta harkitset balettitunnille menemistä. Saat käsityksen siitä, mitä treeni pitää sisällään ja voit tunnustella, olisiko tämä sinun lajisi.
  • olet aikaisemmin tanssinut balettia, mutta lopettanut. Tämä vihkonen toimii muistiapuna – myös “ikävien asioiden” kohdalla, jotka muuten on kiusaus unohtaa.
  • Jos harrastat esim. luistelua, voimistelua, tai tavallista jumppaa ja haluat edistyä nopeammin ja paremmin omassa lajissasi.
  • käyt balettitunnilla: perusasioiden kertaus on aina hyödyksi. Kotona voi keskittyä omiin erityisvaikeuksiin ja näin kehittyä nopeammin. Erityisen tärkeätä se on, jos sinulla on mahdollisuus käydä tunneilla vain kerran tai pari viikossa.
  • harrastat esim. jazz- tai nykytanssia etkä ehdi hioa perustekniikkaasi käymällä vielä balettitunnilla. Löydät näistä ohjeista hyvin paljon tuttua, ja kuitenkin uutta.
  • olet vasta-alkaja ja kenties huonokuntoinenkin. Tankotreenin perusliikkeet sopivat jokaiselle, kun vain pyrkii tekemään ne huolella ja oikein. Tässä tapauksessa suosittelen kuitenkin Pilatesta ja/tai (syvä)venyttelyä balettiharrastuksen rinnalle.
Tanssitunti, Edgard Degas.
Tanssitunti, Edgard Degas’n maalaus noin vuodelta 1879. Digitalisointi: rawpixel.

Välineistä

Näitä harjoituksia voi tehdä kotona ilman erityisiä asusteita tai välineitä: tukeva nojatuoli tai oven karmi käy tangosta. Urheiluliikkeistä tosin saa punnertamiseen ja roikkumiseen tarkoitettuja tankoja, jotka pingotetaan ovenkarmiin – toimii hyvin! Harjoitella voi joko sukkasillaan tai paljain jaloin. Alan liikkeistä voi halutessaan hankkia harjoittelutossut, joita on sekä kankaasta että nahkasta. Kumpikin käy; oppaan 1. osassa neuvotaan miten tossuun ommellaan kuminauhat. Peili on tärkeä apuneuvo, vaikkakaan sitä ei välttämättä tarvita koko aikaa.

Musiikkia kotiharjoitteluun voi ilmaiseksi tilata mm. osoitteesta dancemelody.com. Sivustolta löytyy runsaasti aloittelijankin tankoliikkeisiin sopivaa, ammattilaisten säestäjien soittamaa pianomusiikkia. Suosittelen lämpimästi! Musiikki todella motivoi ja ehkäisee kyllästymistä. Se inspiroi tanssimaan koko keholla eikä vain puurtamaan, silloinkin kun menossa ovat kaikkein yksinkertaisimmat perusliikkeet. Dancemelody-sivustolla on myös hyviä videoita eri liikkeiden suoritustavoista – tärkeä lisä opiskeluun kirjan avulla.

Kirja sisältää mm:

  • Yleisohjeita
  • Perusasento (lattialla maaten, seisten parallel-asento ja aukikierto)
  • Tankotreenin kaikki perusliikkeet
  • Keskilattiaharjoitukset (adagioharjoitusten eri osia, kuten suunnat ja asennot, joitakin väliaskeleita, pyörimistekniikkaa, piruetti, sekä allegro-harjoituksia, eli pikkuhyppyjä)
  • Esimerkin normaalista treenitunnista jonka kykenet viemään läpi kirjan ohjeiden mukaan.
Aikuisbaletti
Allekirjoittanut 58-vuotiaana tanssimassa balettia veljentytön häissä. Esitys oli pieni pila mutta toisaalta aivan totinen. - Baletti on kaikenikäisille! Kuva: Vesa Laine

Aikuisbaletti

elää renesanssia. Kummallista! – ainakin niiden mielestä, jotka ajattelevat että baletti on varpaisillaan tyllihameessa liihoittelua. Vihdoinkin! – ajattelevat ne, jotka tietävät että baletin tekniikka on järjestelmällisin, “tieteellisin” tapa hallita ihmiskehon kaikkien liikeratojen mahdollisuuksia, ja sellaisena välttämätön pohja monien tanssi- ja urheilulajien harrastamiselle.

Ratkaiseva läpimurto romanttisen baletin kaavoista irti tehtiin jo 1900-luvun alkupuolella. Vaatetus vapautui, eikä enää ollut sopimatonta esiintyä polvet paljastavissa hameissa, lopulta ei enää edes trikoissa. Huippuunsa balettitekniikka kehittyi vasta 1900-luvun jälkipuoliskolla. On vaikea kuvitella, että parhaiden ammattitanssijoiden teknisiä suorituksia voitaisiin enää merkittävällä tavalla ylittää.

Baletin renesanssilla tarkoitan tässä kuitenkin perustekniikan leviämistä tavallisten kuntoilijoiden käyttöön ja suosioon. Erilaiset tanssilliset lajit ovat jo pitkään vallanneet alaa tavalliselta jumpalta – ja sekoittuneet siihen. Balettitekniikan myötä ollaan pääsemässä asian ytimeen. Aikuisbaletti, Balletone, Pilates – nämä kaikki ovat saman ilmiön eri puolia. Tosin baletin perusteita on jossain mielessä harjoiteltu aikuistunneilla siitä lähtien kun jazztanssi ja nykytanssi tulivat Suomeen 60-ja 70-luvuilla.

Baletti on raskas laji. Erään tutkimuksen mukaan se on ammattina maailman raskain – hiilikaivostyön ohella. Kuitenkin tanssijan vartalo on hoikka ja sopusuhtainen. Mielestäni tämä johtuu siitä, että balettitekniikka kehittää lihaskuntoa tasapainoisesti. Siihen kuuluu paitsi suurten, vastapareina toimivien lihasten voiman ja notkeuden harjoittaminen, myös sellaisten syvien ja pienempien lihasten hyväksikäyttö, jotka usein esim. punttireenissä tai lihaskuntoharjoituksissa jäävät vaille huomiota, ja jotka käyttämättöminä alkavat vuosien saatossa muodostaa vartalon “sokeita pisteitä”.

Toinen syy on ihmisen anatomian mahdollisuuksia maksimaalisesti hyväksikäyttävä tekniikka: oikea perusasento keventää kuormaa ja tekee mahdolliseksi suoritukset, joihin et koskaan voinut luulla kykeneväsi.

Balettitermit tutuiksi

Tällä videolla tärkeimmät balettitermit, ja miten ne lausutaan ranskaksi. Kirjassa on myös termien käännökset. 

Mallisivuja

Baletti sopii yllättävän hyvin kotiharjoitteluun, koska se on niin pedanttista ja systemaattista. Kuvissa otteita plién, elevén ja taivutusten ohjeista.

Balettiohjeita demi-plié ja grand plié
Baletti ohjeita releve
Balettiohjeita nilkan ojennus

Share this: