Joseph Pilates

Pilates ei ole tuotemerkki

Joseph Pilates itse ei halunnut rajoittaa nimeään kantavan treenausmenetelmän opetusta

Pilates Body Control -menetelmän kehittäjät kirjoittavat:

“Kaikki Pilates-ohjaajat ovat erilaisia, eivätkä mitkään Pilates­tunnit tai -kurssit ole täsmälleen samanlaisia. (…)

Pilates ei uskonut mihinkään viralliseen Pilates-opettajien koulutusohjelmaan. Hänen oppilapsensa jatkoivat menetelmän harjoitusten opettamista kukin omalla tavallaan. Nykyään Pilatesin menetelmästä on olemassa monia eri versioita, joista Body Control -kehohanllintamenetelmäkin on yksi. Tämä ei ole suinkaan haitta, sillä rajoittavien sääntöjen puuttuessa menetelmä on voinut kehittyä ja siihen on voitu liittää uusia elementtejä. Jokainen Pilatesin harjoituksiin perustuvan Body Control -menetelmän harrastaja omaksuu ohjelmasta jotain, mutta myös antaa siihen jotain lisää.” (Robinson & Thomson: Pilates-menetelmä body control, Karisto, 1999)

Nykyaikaa kun eletään, monet ohjaajat ovat rekisteröineet “oman” Pilateksensa.

Pilates ei kuitenkaan ole rekisteröity tuotemerkki. Se on yleisnimike samaan tapaan kuin karate, jooga tai baletti, ja yhtä lailla vapaasti käytettävissä. Tämä asia on aiheuttanut sekaannusta, sillä monet ohjaajat eivät uskalla käyttää Pilates-sanaa oikeustoimien pelosta. Näin ollen ”body control” tms. nimikkeellä kulkeva treeni itse asiassa usein on vain ohjaajan oma Pilates-muunnelma. Tavallisen kuntoilijan kannalta tämä on valitettavaa, sillä treenitunteja valitessa olisi mukava tietää mitä saa.

Suomessa Method Putkiston nettisivuilla todetaan:

Method Putkisto ja Method Putkisto Pilates ovat rekisteröityjä tuotemerkkejä. Tunteja voivat antaa vain rekisteröidyt Method Putkisto- ja Method Putkisto Pilates -ohjaajat.

Tämä on aivan totta, mutta se koskee siis vain tuotemerkkiä ”Method Putkisto Pilates”. Pilates-tunteja toki voivat antaa muutkin kuin juuri Method Putkisto-koulutuksen läpikäyneet rekisteröidyt ohjaajat. Luonnollisesti laadunvalvonta on tärkeätä, mutta se ei tarkoita sitä että yksi suuntaus voisi monopolisoida koko nimityksen.

Oikeustapaus USA:ssa

– lyhennelmä Pilates Trademark Cancellation Websiten artikkelista:

Ennakkopäätöksessään 20.10.2000 Manhattanin federal district court toteaa mm., että Pilates on liikuntalaji samaan tapaan kuin jooga ja karate. Se ei ole tuotemerkki jonka joku yksittäinen Pilates-ohjaaja voi monopolisoida. Oikeus kiisti erään Pilates-studion omistajan väitteet, jonka mukaan ainoastaan hänen opettajansa ovat päteviä opettamaan Pilates-menetelmää. Oikeus vetosi todistajalausuntoihin, joiden mukaan maassa on lukuisia muitakin päteviä Pilates-ohjaajia. Edelleen oikeus totesi että Joseph Pilates elinaikanaan toivoi että suuri yleisö löytäisi hänen menetelmänsä, eikä koskaan tehnyt mitään estääkseen muita käyttämästä ”Pilates”-nimeä kuvatessaan mitä he opettivat.

Oikeuden päätöksen johdosta annetussa lehdistötiedotteessa sanotaan, että päätös vaikuttaa tuhansien Pilates-opettajien ja studioiden työhön USA:ssa, joita Callagher oli estänyt käyttämästä ”Pilates” -sanaa missään muodossa, esim. mainonnassa tai studioiden puhelinvastaajissa. Eniten päätöksestä hyötyy suuri yleisö, koska ihmiset löytävät nyt helpommin lähialueellaan toimivat Pilates-studiot, joita aikaisemmin oli kielletty kertomasta että ne opettavat Pilatesta.

KUVA: Joseph Pilates ohjaamassa oppilasta.

sitaatti

Jos selkärankasi on 30-vuotiaana taipumaton ja jäykkä, olet vanha. Jos se on täysin taipuisa 60-vuotiaana, olet nuori.

sitaatti

Joseph Pilates

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.