Kukkasia

Pieni pilleripurkki vai muutos elämäntavoissa?

Varpu Tavin ja Leena Hausbrandtin ”Nainen parasta vuosikertaa” (Teos 2007) kehottaa hoitamaan vaihdevuosioireita ensisijaisesti ruokavaliolla ja säännöllisellä liikunnalla. Lisäksi se esittelee mahdollisena hoitomuotona myös luonnolliset hormonikorvaushoidot, joista Suomessa on tähän asti kerrottu aivan liian vähän.

Kirja on tervetullut keskustelunavaus – toivottavasti kuitenkin vasta alkua. Olisi todella sääli jos se jäisi vain pienen, terveysasioita muutenkin harrastavan lukijakunnan tietoisuuteen.

Mitä oikeastaan ovat vaihdevuodet?

sitaattiLääketiede on toki huimasti kehittynyt, mutta näin on tapahtunut lääketeollisuuden ehdoilla, ei ihmisen ja parannustyön ehdoilla.

Kirjan mukaan kyseessä on naisen elämän luonnollinen vaihe. Kuitenkin koululääketiede hoitaa sitä synteettisin pillerein ja leikkauksin kuin jotain erityistä sairautta. Väitteeseen saatiin hupaisa vahvistus, kun kirjan toista tekijää Varpu Tavia haastateltiin Tv 1:n Priima-ohjelmassa (12.4.2007). (1)

Siinä naispuolinen gynekologi lohkaisi ohjelman lopuksi: ”Miksi syödä rasvaa ja ylläpitää takapuolen rasvavarastoa, kun voi kuljettaa kevyemminkin mukanaan pientä pilleripurkkia?” On mahdollista että toimituksen ennakkoluuloisuus on vaikuttanut tähän lausuntoon. Kirjan varsin maltillisista, vaikkakin hiilihydraattitietoisista ravitsemusohjeista kun oli väen väkisin yritetty tehdä sensaatio. Kirjassa suositeltu ruokavalio ei todellakaan kasvata ”takapuolen rasvavarastoa”, päinvastoin!

Evoluutio ja vaihdevuodet

Mutta miten on sen luonnollisuuden kanssa? Satuin samaan aikaan lukemaan kahta muutakin kirjaa, joissa tähän kysymykseen löytyi mielenkiintoisia näkökulmia. Pari sanaa ensin niistä, vaikka ”Nainen parasta vuosikertaa” ei ollenkaan käsittele aiheen biologis-evolutiivista puolta.

Biologinen evoluutio tuottaa paitsi nerokkaita ja luonnomukaisia ratkaisuja, myös luonnonoikkuja. Ajatellaanpa vaikka täplähyeenaa, jonka klitoris on hyvin paljon penistä muistuttava kapea pitkä putki – ja jota kautta myös synnytyksen on tapahduttava! Tämä tekee täplähyeenan synnyttämisestä paitsi kivuliaan, myös kuolemanvaarallisen. (2)

Samantapainen kohtalo on ihmiseläimellä, jonka isoista aivoista lukemattomat synnyttäjät ovat saaneet maksaa hengellään.

Myös vaihdevuodet ovat eräänlainen luonnonoikku: nykytiedon mukaan ihmisen elinikä alkoi pidentyä vasta ns. ”suuren harppauksen” aikoihin, n. 60.000-50.000 vuotta sitten, kauan sen jälkeen kun ihmisen n. 2,5 milj. vuotta jatkunut biologinen evoluutio oli jo tuottanut ”homo sapiensin” (noin 200.000 vuotta sitten) . Suuri harppaus on nimitys, jota esihistorian tutkijat käyttävät kuvatessaan varsinaisen nykyihmisen syntyä – mielikuvitusrikkaan, luovan ihmissielun. Tähän mullistukseen liittyvät esim. korut, ensimmäiset luolamaalaukset, innovatiivinen teknologia, pitkän matkan kauppa, heimo-organisaatio jne.

Tätä ennen ihmiset – tai eri ihmislajit – elivät vain noin 40-vuotiaiksi. Näin siitäkin huolimatta että ilmeisesti jo tuolloin sairaista, vammaisista ja ”vanhuksista” huolehdittiin. (3)

Eläinkunnassa vaihdevuosia ei esiinny, vaan naaraat ovat hedelmällisiä elinikänsä loppuun asti. Olisi mielenkiintoista tietää minkälaisia vaihdevuosioireita esiintyy esim. nykypäivään säilyneillä metsästäjä-keräilijä -kansoilla – vai esiintyykö. Tällaisesta tiedosta saisi viitteitä siitä, miten paljon erilaiset vaivat ovat elämäntavan ja ruokavalion aiheuttamia ja kuinka paljon luonto itse niitä on aiheuttanut. En tiedä onko tällaista tutkimusta koskaan tehty, tai onko asiaan ylipäätään kiinnitetty huomiota kun luonnonkansoja on tutkittu.

Hormonit ja hoito

sitaattiEi yksin ”naishormonien puute” aiheuta vaihdevuosioireita. Myös erilaisten naishormonien epätasapaino voi sen tehdä.

Vaihdevuodet joka tapauksessa tuottavat omat oireensa, joihin monessa tapauksessa tarvitaan lääkäriä. Tavin/Hausbrandtin kirjassa niitä neuvotaan hoitamaan elämäntapamuutoksin ja luonnonmukaisin lääkkein. Miksi tämä on niin tärkeätä, jos kerran ”pieni pilleri” hoitaisi saman asian?

Ensinnäkin, ”pienet pillerit” aiheuttavat sivuvaikutuksia ja monenlaisia riskejä. Samaten myös leikkaukset, joihin turvaudutaan monesti hyvin köykäisin perustein.

Kirjan erityisenä antina onkin perusteltu ja monipuolinen tieto hormonihäiriöistä, eri hormoneiden tai niiden puuttumisen vaikutuksista sekä saatavilla olevista luonnollisista hormoneista. Myös ”luonnonmukaiset” hormonit ovat synteettisiä valmisteita, todetaan kirjassa, mutta niiden molekyylirakenne on samanlainen kuin ihmisellä. Molekyylirakennetta muutetaan lähinnä vain siksi, että näin lääke voidaan patentoida. Siis lääketeollisuuden voittojen turvaamiseksi.

Hormoneista on hyvä tietää se, että ei yksin ”naishormonien puute” aiheuta vaihdevuosioireita. Myös erilaisten naishormonien epätasapaino voi sen tehdä. Näin ollen hormonilääkityskin väärin annosteltuna voi aiheuttaa niitä samoja oireita, joista juuri pyritään eroon. Esim. estrogeenidominanssi voi aiheuttaa oireita aivan yhtä hyvin estrogeenin puute.

Tärkein käytännön teko lukijalta olisikin näyttää tämä kirja – ja erityisesti sen hormonitoimintaa koskeva luku – omalle gynekologille, sillä lääkäreitä, jotka määräävät luonnollisia hormoneita tai kiinnittävät huomiota hormonien epätasapainoon on toistaiseksi Suomessa hyvin vähän. Ja ilman tällaista lääkäriä ei yksityinen ihminen voi ryhtyä itselääkintään. (4)

Toiseksi, vaihdevuodet eivät ole vain kuumia aaltoja, väsymystä, haluttomuutta tai unettomuutta. Niitä tulisi tarkastella kokonaisvaltaisena elämänvaiheena. 40-55 vuoden ikä merkitsee usein kipeitä muutoksia. Lapset lähtevät kotoa, lähipiirissä saattaa olla kuolemantapauksia – monesti yhtenä rykelmänä – fyysinen kunto alkaa rapistua ja lihominen käy paljon helpommin ja nopeammin kuin ennen, myös niillä naisilla jotka ovat aina olleet hoikkia. Koko kulttuuri on nuoruuskauneuden ihannoinnin kyllästämä. Kun tähän lisätään ulkonaisessa elämäntilanteessa mahdollisesti tapahtuvat takaiskut – työttömyys, konkurssi, avioero, ylivelkaantuminen jne – niin on suuri vaara ”rupsahtaa”, antaa periksi. Masennus, kolotukset, lihominen – niiden ajatellaan johtuvan ”iästä”. Naisille ja heidän naiselliselle itsetunnolleen tämä muutosaika on luultavasti paljon syvempi ja dramaattisempi kuin miehille.

Tällaiseen syiden rykelmään ”pieni pilleri” ei auta. Jos olet menettänyt työpaikkasi ja alkanut vääjäämättä ja toivottomasti lihoa, eronnut tms. – niin se, että kuumat aallot saadaan pidettyä kurissa hormonivalmisteilla ei paljon lohduta. Varsinkaan kun nekin lihottavat. Ja vaikka tavallisen lääkärin pätevyyteen ei kuulu, eikä tarvitsekaan kuulua ikä- ja identiteettikriisinsä kanssa kamppailevan ihmisen kokonaisvaltainen auttaminen, niin jo asennemuutos, näkökulman muutos auttaisi paljon. Hoidetaanhan myös sydän- ja diabetespotilaita elämäntapamuutosten pariin – miksei sitten vaihdevuosivaivoista kärsiviä naisia.

Ylläsanotut olivat kylläkin osittain omia mietteitäni – Tavin/Hausbrandtin kirjassa on virkistävän käytännöllinen ote eikä siinä psykologisoida tai yritetä neuvoa sosiaalisen tilanteen ja sielun syövereiden piiriin liittyvissä asioissa. Kirja on optimistinen, rohkaiseva ja maanläheinen – se antaa konkreettisia ohjeita nimenomaan elämäntapojen muutokselle. Niiden avulla jokaisen on helpompi saada myös elämäntilanne ja itsetunto hallintaan.

Pienenä miinuksena pitäisin luomuajattelun ylikorostamista esim. ruokavalio-ohjeissa. Se voi vieroittaa monia, tai ainakin lannistaa. Jos ravitsemusvalinnat ovat hyvähiilihydraattisia, niin vähemmälläkin luomulla voi toteuttaa tuntuvia elämänmuutoksia ilman kohtuutonta rahanmenoa. Ajattelen niitä kaikkia Suomen työttömiä, pienipalkkaisia, pätkätyötä tekeviä, joille jo kalaöljykapselin hinta on kuukaudessa tuntuva menoerä. Juuri nämä ihmiset kuuluvat riskiryhmään ja ovat vaarassa antaa periksi kokonaan. Soisi tämän sanoman yltävän juuri sinne, missä sitä eniten kaivataan. On mahdollista elää täyttä elämää, olla tyylikäs, puoleensavetävä, haluttava ja hyvinvoiva vielä 50-senä ja paljon sen yli.

Elämää ei pidä heittää hukkaan. Ei edes osaa siitä – ja keski-ikä ja vanhuus muodostavat yhä useammalle ihmiselle pitkälle yli kolmasosan elämästä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.