Atkins reseptejä

Miten Atkins teilattiin? – Taustaa

Atkinsin dieetistä on tullut lähes sisäsiisti asia – kiitos esihistoriatutkimuksen, internetin ja lukemattomien ihmisten käytännön kokemusten. Silti ei edelleenkään ole laajemmalti tiedossa se ruma historia, miten Atkinsin maine aikanaan mustattiin niin että se vaikutti ja jäi elämään useaksi kymmeneksi vuodeksi koko läntisessä maailmassa.

Arvelisin, että suurin osa suomalaisista ravitsemusneuvojista, -tutkijoista, yleensä terveydenhuollon ammattilaisista ei tunne tätä tarinaa. Se on kuitenkin ollut luettavissa Atkinsin suomenkielellä julkaistuista kirjoista vuodesta 1977 lähtien.

Kun Atkinsin ensimmäinen kirja oli ilmestynyt Yhdysvalloissa 1972, se oli myyntimenestys. Tuolloin Amerikan lääkäriliitto (AMA) lähetti ”kaikille sanomalehdille, aikakauslehdille, teletoimistoille, radiolle ja televisiolle tiedotteen, jossa kirjaa ja ruokavaliota sanottiin ’epätieteelliseksi ja mahdollisesti terveydelle vaaralliseksi’.” Näin kertoo Atkins itse, eikä tätä tietoa ole julkisuudessa koskaan kiistetty.

Atkinsiin ei otettu yhteyttä. Hän ei tiennyt asiasta mitään ennen kuin näki etusivun otsikot sanomalehdissä.

”AMA oli päästänyt julkisuuteen 16-sivuisen raportin keskustelematta ruokavaliosta kertaakaan kanssani, pyytämättä koskaan saada nähdä potilaskertomuksia tai laboratoriotutkimuksia, tutkimatta koskaan ruokavalion potilaissa aikaansaamia tuloksia,” kirjoittaa Atkins ja toteaa, että hän siinä vaiheessa menetti uskonsa amerikkalaisen lääkärikunnan rehellisyyteen.

Ei tarvita paljoakaan mielikuvitusta sen käsittämiseksi, mitä tämä merkitsee Yhdysvaltain kaltaisessa ja kokoisessa maassa – ja mitä se merkitsee maailmanlaajuisesti. Reilu vastineoikeus näin systemaattisen ja organisoidun hyökkäyksen yhteydessä on jo lähtökohtaisesti mahdottomuus.

Vuonna 1973 Atkins joutui sitten puolustautumaan Yhdysvaltain senaatin asettaman ”ihmisen ravitsemusta ja perustarveita selvittelevän komitean” edessä, koska häntä oli syytetty dieettihuijariksi. Siinä hän esittää vastineensa AMA:n kirjelmään. Luonnollisestikaan tämä vastine ei saanut samanlaista huomiota mediassa kuin alkuperäinen teilauskirjelmä.

AMA:n kirjelmä on levinnyt ympäri maailmaa, ja siihen perustuvat yhä vieläkin esitetyt väitteet ruokavalion terveysriskeistä, silloinkin kun väitteitä toistelevat eivät sitä itse edes tiedä. Tunnettua on, ettei tavallisella lehtimiehellä ole haluja eikä mahdollisuuksiakaan aina tarkistaa jokaista lähdettään. Kun arvovaltainen taho jotain lausuu, sitä siteerataan, ja siteerausta siteerataan, kunnes asiasta muodostuu virallinen totuus. ”Kun sanon jotakin kolme kertaa, se on totta”, on eräs Liisa ihmemaassa -kirjan viisauksia.

AMA:n alkuperäinen kirjelmä ei kuitenkaan ole – valitettavasti, ja tyypillistä kyllä – internetissä luettavissa.

1970-luvulla Yhdysvalloissa oli runsaasti terveydelle todella vaarallisia muotidieettejä, kuten valkoviini-kananmuna -dieetti. Lisäksi huumeita sisältävät laihdutuslääkkeet olivat yleisiä. Esim. Jane Fonda on kirjoissaan kuvannut värikkäästi sitä, miten jenkkiläiset perheenemännät surutta vaaransivat terveytensä ja pahoinpitelivät omaa kehoaan laihdutusvimmassa. Muutama ylikilo oli kauhistus, se oli pahempaa kuin kuolema. On myös muistettava, että silloin elettiin hippiaikaa. Varmasti monen LSD-sekoilut tai heroiiniriippuvuus sai alkunsa lääkärin määräämästä, amfetamiinia sisältävästä laihdutuspilleristä.

Atkinsin kirja oli vastaveto tälle trendille – luonnollinen ja terveellinen tapa laihtua ilman huumeita ja aliravitsemuksen uhkaa. Jo tästäkin syystä hän oli odottanut että Yhdysvaltain lääkärikunta olisi ottanut sen vastaan ainakin eräänä vaihtoehtona vaaralliselle huumelääkkeiden käytölle ja muille järjettömille dieeteille.

Toiseksi, Atkinsin ruokavaliossa kaikkein olennaisinta on sokerin ja puhdistettujen hiilareiden terveysriskien huomioiminen. Se on aivan varmasti terveellisempi tapa elää kuin roskaruuan mässäily. Lisäksi se on tehokas tapa laihtua – ja huomattava ylipaino on terveysriski. Mikäli AMA:n kirjelmän takana todella olisi ollut aito huoli ihmisten terveydestä, olisi ollut luonnollista tunnustaa nämä Atkins dieetin positiiviset puolet. Jo akateeminen länsimainen traditio vaatisi antamaan vastaväittäjälle tunnustusta sellaisissa asioissa joissa tämä sen ansaitsee.

Ja tottakai Atkinsilta olisi pitänyt pyytää kommentti ennen kirjelmän julkaisemista. Sellainen on demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen ensimmäisiä kulmakiviä ja kuuluu perusihmisoikeuksiin.

Kutri arvostelee sivuillaan (kutri.net) Atkinsin dieettiä ja kuittaa siihen kohdistuvan jatkuvan vääristelyn todeten, ettei hän usko että kyseessä on ”salaliitto”. Kutrin sanavalinta on tarkoituksellinen. Kukapa uskoisi, että nykyajan demokraattisissa länsimaissa olisi oikein salaliittoja? Mutta väitän, että niitä on. Vaikka ei kokoonnuttaisi kynttilänvalossa piiloluolaan vannomaan verivaloja. Usein riittää pelkkä pelko siitä, että joutuu mielipiteinensä vähemmistöön, lähipiirin karsastamaksi, menettää uralla etenemismahdollisuuksia tai yksinkertaisesti vain työrauhansa.

Ja kun salaliittoihin päästiin, on kysyttävä: kenen etu? Sitä ei ole vaikeata nähdä. Elintarvikebisneksessä pyörivät isot rahat, ja juuri sokeri, vehnäjauhot, pastat jne. ovat hyvin säilyviä, halpoja tuottaa ja omaavat näin ollen maailmanlaajuiset markkinat. Myös lääketeollisuus on biljoonabisnes – ja mitä siitä tulisi jos useimpia terveysongelmia hoidettaisiin tuoreella luomuruualla ja lisävitamiineilla? – Vitamiinien valmistamiseen ei saa patenttia, minkä vuoksi ne eivät ole lääketehtaille yhtä tuottoisia kuin varsinaiset lääkkeet.

Ja mitä tulee tuoreeseen luomuruokaan, niin uskon että elintarviketeollisuus ei ole koskaan kokenut esim. kasvissyöntiä samanlaisena uhkana kuin Atkins-dieettiä. Syy on yksinkertaisesti se, että kasvisruokavalio on pohjimmiltaan luonnoton, ja siitä syystä useimmille ihmisille aivan liian askeettinen, olkoonkin että kasvissyöjäpiireissä hyvin tiedostetaan myös sokerin terveysriskit. Kasvissyöntiin siis pystyy vain pieni vähemmistö. Sen sijaan kun sitä mainostetaan terveellisenä, se on suurelle enemmistölle suora portti hiilaririippuvuuteen. Vähennä lihaa ja rasvaa – palkitse itsesi pullalla. Noin siinä käy, ja tuosta elintarvikejätit ovat kenties hyvinkin tietoisia.

Vielä on kysyttävä, mitä käytännön seurauksia tällä kaikella on ollut. Atkins-tyyppisen ruokavalion tutkimus pysähtyi myös kyseiseen teilauskirjelmään. Lääkärien koulutuksessa sitä ei tietenkään huomioitu. Ja ihmiset peloiteltiin kokeilemasta. Yhdysvalloista levisi rasvakammo ja hiilihydraattien ylistys läpi koko läntisen maailman.

Nyt luemme lehdistä että Maailman terveysjärjestö (WHO) on huolissaan lihavuusepidemiasta, joka leviää globaalisti. Ennustetaan ettei edes Suomen kaltaisessa maassa terveydenhuolto tule selviämään esim. aikuisiän diabeteksen lisääntymisen aiheuttamasta paineesta – miten sitten kehitysmaat?

Kuinka paljon tämä johtuu virheellisestä suuntautumisesta ravitsemusneuvonnassa ja -tutkimuksessa, ja kuinka paljon se puolestaan tästä alkuperäisestä Atkinsin teilaamisesta, sitä voi jokainen mielessään miettiä.

Kirjoista ansaitut miljoonat tuskin kovin paljon lohduttivat hyvää tohtori Atkinsia, kun hän joutui 30 vuoden ajan olemaan omiensa (eli amerikkalaisten lääkäreiden) joukossa puoskarin maineessa. Atkins saattoi myös erehtyä monessakin asiassa, tai ainakin sortua yksipuolisuuteen. Mutta harva hänen laillaan on pitänyt päänsä asian puolesta, jonka sydämessään kokee oikeaksi.

Siitä kiitos.

Kuva: reseptejä atkins.com -sivuilla

2 comments

Jyri Uimonen

Hei

taisin löytää tuon ama:n teilauskirjeen:
http://www.atkinsexposed.org/American_Medical_Association.htm

Tämähän käy ravitsemus-scientologian katekismuksesta. Aika paljon on opittu rasva-aineenvaihdunnasta, insuliinin toiminnasta, ja glukoosi-fruktoosi yhdistelmän ominaisuuksista tämän jälkeen. Tosin tämä oppi ei näytä saavuttaneen diabetes -yhdistyksiä tai sydäntautiyhdistyksiä -ja lääkärien käypä hoito portaalin virallinen diabetes ruokavalio on -kaikille suositeltu pyramidi tai lautasmalli 50% hiilariosuudella, koko ajan päivän mittaan nautittuna. Siitä saa ravinto- ja hivenaineet -hurraa.

Terv Jyri

Hei, kiitos linkistä!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.