Miten Atkinsin teilauskirjelmä julkaistiin

KUVA: Amerikan lääkäriliiton (AMA) lehti (JAMA)

◾ Ote kirjasta tri Atkinsin uudet dieetit, ilmestynyt suomeksi 1980

”Kirjaa (”Tri Atkinsin vallankumouksellinen dieetti, 1972) kirjoittaessani olin varma siitä, että lääkärit toivottaisivat tervetulleeksi tiedon, joka kertoo lukuisten ihmisten noudattaneen tuloksellisesti niukkahiilihydraattista ruokavaliota, ja tuntisivat voivansa käyttää sitä omien potilaittensa auttamiseen. (…)

Olin varma, että AMA (Amerikan lääkäriliitto) antaisi dieetille tukensa, ellei muuten niin yhtenä keinona ratkaista hankalaksi käynyt kysymys amfetamiinin määräämisestä laihduttamiseen.

Sen sijaan AMA reagoikin salakavalalla Pearl Harbour -hyökkäyksellä. Olin puhumassa Houstonissa. Minulle ei oltu ilmoitettu etukäteen, että minua tultaisiin arvostelemaan. AMA lähetti kaikille sanomalehdille, aikakauslehdille, teletoimistoille, radiolle ja televisiolle tiedotteen, jossa kirjaa ja ruokavaliota sanottiin ”epätieteelliseksi ja mahdollisesti terveydelle vaaralliseksi”.

En tiennyt asiasta mitään ennen kuin näin etusivun otsikot sanomalehdessä.

AMA oli päästänyt julkisuuteen 16-sivuisen raportin keskustelematta ruokavaliosta kertaakaan kanssani, pyytämättä koskaan saada nähdä potilaskertomuksia tai laboratoriotutkimuksia, tutkimatta koskaan ruokavalion potilaissa aikaansaamia tuloksia.

Asia tuntui mahdottomalta uskoa todeksi. Paitsi että olin raivoissani ja turhautunut olin täydellisesti menettänyt uskoni Yhdysvaltain terveydenhuoltoinstituutioiden vilpittömyyteen. Niiden toitottaessa, ettei noin voi tehdä, yli miljoona amerikkalaista teki niin – noudatti ruokavaliota, laihtui ja tunsi nuortuneensa.

Parin päivän kuluttua tuli seuraava salakavala pommi. (…) New Yorkin kaupunkialueen lääkäreitä edustava [yhdistys] päätti pitää dieetistäni suurehkon lehdistötilaisuuden. (…) edustajani soittivat heille kertoakseen, että olisin mielelläni ollut läsnä tilaisuudessa, mutta he katsoivat paremmaksi olla vastaamatta soittoon.

Kysymyksessä oli se lehdistötilaisuus, jossa tutkimuksiani vastaan esitettiin kaikkein perusteettomimmat syytökset. Siellä väitettiin mm., että dieettini aiheuttaisi munuaisvaivoja, vaikkei yksikään paneelin osanottajista ollut koskaan nähnyt tai lukenut pitävästi todistettua tapausta dieetin aiheuttamasta munuaiskomplikaatiosta. Vastaavanlaista ruokavaliota on vuodesta 1930 lähtien suositeltu virtsatieinfektioiden hoitoon.

Hieman tämän jälkeen saman piirikunnan lääkäriyhdistys yritti estää esiintymiseni sellaisissa radio- ja televisio-ohjelmissa, joissa minua haastateltiin kirjasta.

Taistelin heidän sensuuriaan vastaan – ja voitin. Vetoomusoikeus hylkäsi kaikki heidän sensuurialoitteensa. Sensuuria ei katsottu aiheelliseksi.

Seuraava Pearl Harbour-pommi tuli aikakauslehdistöstä. Aikakauslehdeltä kuluu yleensä kuukausia artikkelin laatimiseen, ja kuitenkin useita yksipuolisia hyökkäyksiä kirjaani vastaan ilmestyi jo muutama viikko AMA:n lehdistötiedotteen jälkeen. Kirjoittajilla ei ollut riittänyt edes sen verran uteliaisuutta, että he olisivat haastatelleet minua tai tutustuneet kirjoihini.

Kukaan ei ole toistaiseksi vielä käyttänyt hyväkseen tarjoamaani tilaisuutta käydä läpi kaikki potilaskortistoni, taulukot ja laboratoriokokeet mukaan luettuna.

(…) AMA:n pyyntö: julkaistessaan lehdistölle annetun hyökkäyksensä dieettiäni vastaan AMA ilmoitti kaikille Yhdysvaltain lääkäreille, että ’havainnot tämän ruokavalion haittavaikutuksista kärsivistä potilaista tulisi raportoida.’ Odotettuaan kolme vuotta raportteja tällaisista tapauksista AMA:n on myönnettävä, että sen arkisto oli edelleen tyhjä – yhtään sellaista kielteistä tapausta ei ollut ilmaantunut, jonka olisi voinut katsoa suoranaisesti liittyvän dieettiini.”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.