Web design, WordPress, purnausta

Web design, WordPress, purnausta

Olen nyt opetellut tekemään wordpress-sivuja, niin minua hämmästyttää että on niin vaikea löytää teemaa jossa olisi lukemiseen soveltuva palstanleveys, rivinväli ja kappaleen väli. Kirjapainoaikana kukaan ei tekisi sellaista virhettä että esim. julkaisisi lehden, jossa teksti menisi laidasta laitaan koko sivun leveydeltä. Ja olisi vielä aivan pientä, ja sen lisäksi harmaata. Joku joka suunnittelee näitä, ei varmaankaan ajattele, että mikään teksti olisi lukemista varten, vaan kenties osa ”taideteosta”.

Sellaisia – mielestäni kauniita mutta lukukelvottomia – ulkoasupohjia on netti täynnä.

Mutta jos katsoo mitä tahansa hyvää maailman lehteä, kuten BBC tai New York Times netistä, niin siellä on tuo ymmärretty. Siellä on kapea palsta ja lukemiseen soveltuvat kirjasimet ja kappaleenvälit. Mutta on monia missä ei. (Kuten osittain tämä omanikin toistaiseksi. Kyllä, laitan tähän paremmat kappaleenvälit ja löydän sen CSS-koodin millä muutan blockquoten)

Jos puhutaan somesta, niin mielestäni Facebook on aivan parhaita tuossa, vaikka siinä onkin pieni präntti, ja FB-päivityksissä ei ole huomioitu kappalejakoja, eikä siihen voi laittaa lihavointeja ja kursivointeja, niin kuitenkin yleisilmeenä FB-etusivu on aika hyvin luettava. Väritys on harmoninen (sinivalkoinen, muuten!) ja se miten sivu on palstoitettu, ei ole häiritsevää, siitä huolimatta että siihen mahtuu paljon tavaraa.

En tiedä häiritseekö se ketään muuta, mutta minua häiritsee tavattomasti puolinaiset kappaleenvälit. Jos kerran ei ole sisäänottoa uuden kappaleen edessä, niin kappaleen väli pitäisi olla kokonainen rivinväli. Samaten välit otsikoiden ja leipätekstin välissä. Grrr! (Luet parhaillaan juuri sellaista palstaa.)

Ja mikä kaikkein kauheinta on lähes jokaisessa WordPress-teemassa, on se blockquote, eli sitaatti. Ne ovat aina toinen toistaan rumempia, en voi käsittää miksi. Miksi ei voi olla joku normaali sisäänotto ennen kaikkea. Ja sitten käyttäjä saisi valita haluaisiko hän siihen jotain kauheuksia.

Siis helposti laitettava normaali sisäänotto, ettei tarvitsisi etsiä erillisiä koodeja sitä varten. Tästä en pidä!

Toimittaja minussa katsoo myös ulkoasua. Kuvan ja tekstin yhdistäminen, sekä sen jäsentäminen niin että se on vastaanottajalle selkeätä, on erikoisalaani.

Olen tehnyt pitkän uran kirjapainoissa, pienlehtien taitossa ja toimittamisessa sekä sitten mainostoimistossa ja omana freelancerina. Tämä koskee siis kaikki painotuotteiden suunnittelua.

Joskus minusta tuntuu, että web designia tekevät kokonaan toiset ihmiset, eivät ne, jotka tekivät painotuotteita. Tai sitten ehkä web designia alkoivat tehdä ihmiset, jotka eivät enää olleet tiiviisti toimituksellisessa kurissa.

Juuri kun lehtien taitto alkoi olla todella ammattimaista, tuli netti, jossa nyt taas opiskellaan että miten tehdä sisältö hyvin luettavaksi ihmisille.

Siten on joku sellainen juttu. Minulla on ystävä, joka kadulla kulkiessaan katsoo ihmisiä, heidän kävelytyylejään ja olemustaan ja ilmeitään. Sanoin hänelle: minä katson mainoskylttejä ja mitä tekstityyppejä niissä on käytetty. Hän oli aivan hämmästyksissään tuosta. Tosin minäkin katson ihmisten kävelytyylejä – jos ehdin, tarkasteltuani kaikki tekstityypit.

Tässä oli tämänkertainen vuodatukseni.

Alla joitakin aikoinaan tekemiäni painotuotteita. Tukholman Djurgårdenin nappulaliigalle tekemäni lehti on vieläkin suosikkini. Toinen on SitVas (Sitoutumaton vasemmisto) lehti. Kolmas on Unskilan baarin (Mäntyluoto) karaokemainos.

Artikkelikuvana on tekemäni postikortti ”Suuri seikkailu kutsuu”. Näistä kaikista on valitettavasti jäljellä vain aikojen alun pikkukuvat.

Posted by hsantavu in Web design, 0 comments
Palautetta kirjasta Kallista hiekkaa

Palautetta kirjasta Kallista hiekkaa

Artikkelikuva: Jaakko Sarlin-Lappeteläinen Tukholmassa v. 1986. Kuva: Heli Santavuori
Seuraavassa joitakin lehtiarvioita, lukijan kirjeitä ja blogikirjoituksia kirjasta, joka siis aikaisemmin ilmestyi nimellä Legioonan sotilas. Nimivalinta oli kustantajan (Readme.fi) toivomus. Kolmas painos on ilmestynyt sen alkuperäisellä, kertojan kanssa sovitulla nimellä Kallista hiekkaa.

Algerian kovalla hinnalla saavutettu itsenäisyys

”Algeria lapsiperheen silmin” -blogissa on uudempi arvio kirjasta (26.2.2017). Tässä pieni ote:

”Kirja on kuitenkin mielenkiintoinen teos Algerian historiasta kiinnostuneelle – se saa ymmärtämään, kuinka kalliisti algerialaiset ovat joutuneet itsenäisyydestään maksamaan ja kuinka kallista, ihmishengin maksettua, hiekkaa tässä maassa onkaan! ’On kallista hiekkaa. Kallista kalliota’, Jaakko itse totesi.”

Continue reading →

Posted by hsantavu in Algerian sota, Historia, Muukalaislegioona, 0 comments
Raimo Laakian historian väärentämisprojekti

Raimo Laakian historian väärentämisprojekti

Hesari kirjoitti 13.3.2017: ”Kaikki Suomen maolaiset, muistelkaa! – Kansan arkisto kokoaa äärivasemmiston vaiheet”.

Kyseessä on Raimo Laakian yksin alulle panema projekti jota Kansan Arkisto on huijattu tukemaan. Tietääkseni muutama ihminen onkin jo ollut yhteydessä Kansan Arkistoon ja ihmetellyt heidän osuuttaan tässä hankkeessa. Uusi historia ry. aikoo tehdä myös virallisen vastalauseensa. Tätä yhdistystä ja sen jäseniä mustamaalataan surutta Laakian sivustolla. (muistejamaolaisuudesta.fi)

Minkään sortin maolaisia ei Suomessa ole ollut 40 vuoteen

Laakian hanke on rikollinen nimeä myöten: ”maolaisuus”-leima on täysin asiaton, etenkin kuin se yhdistyy pahimpaan mahdolliseen ”lahkolais”-leimaan.
Continue reading →

Posted by hsantavu in Historia, Suomen lähihistoria, 1 comment
Balettitermejä – miten ne lausutaan ranskaksi ja mitä ne tarkoittavat?

Balettitermejä – miten ne lausutaan ranskaksi ja mitä ne tarkoittavat?

Väsäsin ao. videon niistä balettitermeistä, jotka esiintyvät kirjassani Balettia kaikille / Ballet for Everybody. Kuvat videolla ovat kirjasta. Tässä yhteydessä ne on tarkoitettu kuitenkin vain muistiavuksi, eivät todellakaan ohjeiksi liikkeiden suoritustavasta.

Netti on kyllä täynnä luetteloita balettitermeistä ja niiden selityksiä, mutta ääntämisohjeet ovat usein vain kirjallisia (ja hyvin usein aika hassuja ja englantia puhuville tarkoitettuja).
Continue reading →

Posted by hsantavu in Baletti, Tanssi ja liikunta, 0 comments
Ranskan presidentinvaalit ja Algerian sota

Ranskan presidentinvaalit ja Algerian sota

Ranskan presidentinvaaliväittelyssä tuli esiin asia, jota ei raportoitu ainakaan englanninkielisissä uutisissa, mutta joka on Ihmiskunnan tie -väittelysanakirjan idean kannalta tärkeä.
Continue reading →

Posted by hsantavu in Algerian sota, Historia, Ihmiskunnan tie -väittelysanakirja, 1 comment
Ihmiskunnan tie -väittelysanakirja

Ihmiskunnan tie -väittelysanakirja

Maybe some day you will join us – and the world will live as one.”

– John Lennon, Imagine

VSK on globaali, eettiseen verkostoitumiseen tarkoitettu somealusta, joka on kaikille mielipidesuuntauksille avoin. Opintojen päämuoto on omakohtainen osallistuminen väittelyyn, ja käyttäjät voivat ansaita rahaa rehellisen keskustelukulttuurin avulla. Projektin yhteyteen sopii monenlainen liiketoiminta.

Vihapuheen, valeuutisten ja ”vaihtoehtoisten faktojen” maailmassa VSK on mitä ajankohtaisin ehdotus, mutta sillä on myös syvempää merkitystä: se sisältää osaratkaisuja automatisaation luoman työttömyyden ongelmiin sekä yleensä ihmiskunnan eloonjäämisstrategioiden etsintään.
Continue reading →

Posted by hsantavu in Projektit, 0 comments
Mikä aerobicissa mättää?

Mikä aerobicissa mättää?

Aerobic on paljolti jo ohimennyt muoti. Muistattehan nuo amerikkalaiset perheenemännät, jotka tiukoissa trikoissa ja kestohymy huulilla vetivät marssiaskelta tasaisen jumputuksen tahtiin? No, tuossa villityksessä oli paljon kivaakin, kuten V-askel ja muut kuviot, yleensä pyrkimys tanssillisuuteen.

Perustana oli ”tieteellinen” (lainausmerkit ovat todella paikallaan) asettamus, että tasainen tietyllä tasolla tietyn ajan pidetty syke kuluttaa kaloreita parhaiten. Myöhemmin on lukuisissa tutkimuksissa tultu siihen tulokseen, että intervallitreeni olisikin se juttu. En kuitenkaan usko kauheasti kaloreiden laskemiseen silloin kun liikunnasta on kyse. En ainakaan, jos se on pääasia. Mitä kaikkea meni hukkaan tuon yksisilmäisen tuijotuksen vuoksi?
Continue reading →

Posted by hsantavu in Muu liikunta, Tanssi ja liikunta, 0 comments

Paras muisto balettitunnilta

Eräs kokemus on jäänyt mieleeni balettitunnilta. Tämä on toisaalta todellakin ”eräs kokemus” mutta se on samalla pitkäaikaisten treenien ja opettelun ja yritysten summa.

Se kerran vain natsasi niin.

No, oli siis plié, kaikkein ensimmäisin ja yksinkertaisin liike. Se on se liike jolla aloitetaan kaikki balettitunnit ja joka on kaiken perusta. Sitä tehdään satatuhatta kertaa.

Mutta tämä kerta oli erilainen.

Continue reading →

Posted by hsantavu in Baletti, Tanssi ja liikunta, 0 comments