Avantouinti Kuusijärvi

Avantouinti

Venyttelyn lisäksi kylmä- ja avantouinti on laji joka sopii laiskalle liikkujalle ja kaiken toivonsa menettäneelle rapakuntoiselle. Vain muutaman sekuntin kirpaisu ja loppu on silkkaa nautintoa: saunomista, seurustelua, hykertelyä hyvästä olosta jonka saavuttamiseen hikijumppaaja tai lenkkeilijä saa pakertaa ja purra hammasta tunnin jos sittenkään…

Kylmäuinti on kuitenkin eri asia kuin avanto: kun pitkin syksyä sukeltaa semmoiseen 10-14 asteiseen veteen, sitä ei kannata jättää pulahdukseksi. Kannattaa todellakin uida. Se on heti parin, kolmen vedon jälkeen ihanaa! Kun vedessä viipyy kauemmin – ja siinä asiassa on syytä kuunnella kroppaansa – uinnin vaikutus viipyy kauan, jopa vuorokauden.

Avantoaltaita on nykyään kiitettävästi myös uimahalleissa, joissa on mahdollisuus käydä saunassa lämmittelemässä. Hätätilassa käy kylpyammekin tähän tarkoitukseen, kunhan varoo ettei niksauta hartioitaan jos tulee kiire kylvystä pois. Kesä on ankeata aikaa. Kerran kokeilin jääkylpyjä pakastimessa valmistettujen jääpalojen avulla, mutta pakastin ei siitä oikein pitänyt, ja sähkölasku tuli perästä päin.

Avantouinnin suosio kasvaa jatkuvasti, eikä ihme. Siihen jää koukkuun. Toivottavasti uintipaikkoja tulee lisää, ja vielä kun viranomaiset ja yritysmaailma keksisivät että kylmäallas kesällä on lähes yhtä tärkeä kuin lämmin liesi ja tunnelmavalot talvella.

avantouinti-kuusijärvi

Ystäväni Pate Kuusijärven avannossa. Settiin kuuluu savusauna, silmänruokaa (paljon nuoria turistinaisia kirmailemassa ympäriinsä) sekä 30 kilometrin pyörälenkki. Kyllä eläkeläisen kelpaa! Kuva: Arttu Pelgonen (Valoleikki)

1159_Hyinen_hurmio_20138274319

Pasi Heikura, Pirkko Huttunen ja Taina Kinnunen

HYINEN HURMIO – AVANTOUIMARIN KÄSIKIRJA

Tämä kirja on vallan mainio, ja ainoa lajissaan ainakin suomen kielellä. Lukukokemus sekä alan harrastajalle että alaa harkitsevalle. Ainoa kenties puute on, ettei kylmäuintia käsitellä erikseen. Koska edustettuna on tieteellistä tietämystä, olisi mielenkiintoista tietää enemmän kylmä- ja avantouinnin eroista.

Kirjaa on enää saatavilla kirjastosta tai antikvariaateista.

Kuva: Arttu Pelgonen (Valoleikki)

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.