Parsakaali

10 miljoonaa amerikkalaista noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota

| KUVA: Parsakaali on ”Atkinsin indeksin” ykkönen: eniten vitamiineja ja muuta hyödyllistä suhteessa hiilihydraatteihin. |

New York Times kirjoittaa 4.1.04 ilmiöstä, joka on Suomessakin tuttu: joulupyhien jälkeen alkaa laihduttamisen kulta-aika.

Tänä vuonna kuitenkin yhä useampi valitsee low carb -vaihtoehdon, esim. Atkinsin dieetin, Zonen tai South Beach -dieetin.

New York Timesin haastatteleman tutkimuslaitoksen mukaan 27 prosenttia amerikkalaisista aikuisista noudattaa jotain ruokavaliota laihduttamistarkoituksessa. Helmikuussa 2003 näistä vain yksi prosentti noudatti low carb -vaihtoehtoa, elokuussa jo 3.5 prosenttia.

Prosenttiluvut kuulostavat vaatimattomilta, mutta tämä merkitsee, että jo 10 miljoonaa amerikkalaista on siirtynyt kokeilemaan low carbia. Muoti on sen verran mittava, että ruokateollisuus valmistajista ravintolaketjuihin on huomioinut sen tarjoamalla kuluttajille vähähiilihydraattisia vaihtoehtoja.

Hullun lehmän tauti ei lehden mukaan ole vaikuttanut low carb-innostukseen. ”Amerikkalaiset haluavat silti laihtua”, sanoo eräs haastateltava, ja toteaa että naudanlihan voi helposti korvata linnun- ja sianlihalla.

Ravintolaketju Friday’s on solminut yhteistyösopimuksen Atkins Nutritionals Inc.:n kanssa, ja se tarjoaa nyt Atkins-dieettiin sopivia annoksia omistamassaan 520 ravintolassa.

Friday’s ketjun edustaja Mike Archer toteaa haastattelussa mm.:

Atkinsin nimen käyttäminen on meille todella edullista, koska se herättää luottamusta. Low carb on kuuma juttu, kaikki puhuvat siitä ja meidän mielestämme siitä voi muodostua huomattava osa liiketoimintaamme.

Eräs ketju alkoi myydä lehtisalaattiin käärittyjä, leivättömiä hampurilaisia. Niissä on vain 6 gr hiilihydraatteja – kun normaalissa hampurilaisessa niitä on 61 gr.

Jopa olutteollisuus on pannut merkille nämä uudet markkinat ja kehittänyt low carb -olutmerkkejä.

Eräs asiantuntija toteaa, että vähärasvaisen muotivillityksen huippuaikana elintarvikepakkauksista joka neljäs oli merkitty vähärasvaiseksi. Vuonna 2003 low carb -tuotteet muodostivat markkinoista 3.4 prosenttia. Vuonna 2003 syntyi yli 600 uutta low carb -tuotetta. Vastaavat luvut vuosilta 2002 ja 2001 ovat 339 ja 47.

Onko siis kyseessä muotivillitys vai kestävä tapa hoitaa painonhallintaa? Friday’s ketjun edustaja on luottavainen:

Atkins on ollut kuvioissa mukana 20 vuotta ja jatkaa voimistumistaan. Jos tämä on muotivillitys, niin se on sitten suurin muotivillitys jonka eläissäni olen nähnyt.

Kommentti

Low carb -tuotteita olisi tietysti hieno saada, ja sydäntä lämmittää se, että Atkinsin nimi herättää luottamusta. Suunnanmuutos on melkoinen, kun vielä n. 5-10 vuotta sitten häntä pidettiin puoskarina.

Ravitsemus yleensä on kuitenkin yhteiskunnallinen ongelma, joka ei voi ratketa pelkästään herkästi tuulia haistelevan liike-elämän toimenpiteillä.

Low carb -linjaan kuuluu halpojen, sokeri- ja tärkkelyspitoisten valmisruokien karttaminen, jotka elintarviketeollisuudelle ovat kaikkein edullisimpia. Lihantuotannossa laadun parantaminen, luomuliha, eläinten kohtelu yms. ovat vaikeita kysymyksiä. Ja koska globaalisti ei maapallon väestöä kuitenkaan voi ruokkia ilman viljaa, kaivataan sekä tutkimustyötä, poliittisia toimenpiteitä että avointa kansalaiskeskustelua ravitsemukseen liittyvistä kysymyksistä.